Juhana Vartiainen heittää ajatuksia suomalaisista Hartz II -työpaikoista – hyvä ajatus vai ei?

Yrittäjäsanomissa VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen kysyy, Taloussanomien mukaan ‘voitaisiinko vähimmäispalkoista tinkiä vaikeasti työllistettävien ryhmien työllistämiseksi.’

– Voisiko vähimmäispalkoista tinkiä vaikeasti työllistettävien ryhmien työllistämiseksi, Vartiainen kysyi puheenvuorossaan Työllisyys kasvaa pienyrityksissä -seminaarissa.

Tästä voisi hyvin noustaa taas kohua. Mutta mitä Vartiainen oikeasti tarkoittaa? Kysymys oli osoitettu työmarkkinajärjestöihin, joten voisimme pohtia mitä tässä tarkoitettiin.

 

Ensimmäinen mitä tuli mieleen, on saksalaiset Hartz II – työpaikat, eli ns. Mini-Jobs tai 400-euro-Jobs.  Koko Hartz-reformipakettissa oli työpaikka/suhde määritelmien uudistus, sosiaaliturvan uudistukset ym.  Reformin päämäärä oli vähentää Saksan työttömyyttä. Saksassa on todella laaja kirjallisuus (enimmäkseen kriittinen) Hartz-reformista – paljon kohdistuu Hartz IV-reformia, sillä se oli tavallaan rajuin: siinä oli rajuja leikkauksia työttömyystukeen ja sosiaalitukeen.

 

Vaikka Hartzin päämäärä oli rajusti vähentää työttömyyttä (4mio -> 2mio kahdessa vuodessa) tämä ei onnistunut.  Yhden saksalaisen taloustieteen professorin mukaan sellaiset Mini-Jobs eivät ole lainkaan haukuttelevia työttömmille. Hartz IV on ikään kuin peruspalkka, mutta kuiten tärkeä ero on, että jotta saa Hartz IV – päivärahaa, on pakko hyväksyä ihan mitä tahansa työtä, eli myös sellaiset miniduunit, ja tämä sosiaaliturva on paljon pienempi kuin muiden ihmisten. Tilastojen mukaan ei juurikaan ollut kasvu minuduunien määrässä, joten voi oikeasti miettiä, onko ihmiset ‘joille tämä kategoria oli tarkoitettu’ löysivät oikeat työpaikat vai mitä niille tapahtui.

 

En ole Hartz-reformien asiantuntija, mutta on selvää, että reformi on ollut hyvä juttu (vähintään teoriassa) työnantajille, sille ne saivat käyttöönsä halvan työvoiman, mistä ei tarvittu maksaa paljon mitään sosiaaliturvamaksuja.

 

Uskon, että Vartiainen oikeasti yrittää löytää ratkaisun pitkäaikaistyöttömyyteen, mutta kuten Saksan esimerkki näyttää, tingitty minimpalkka ei sinänsä auttaa vähentymään ‘vaikeasti työllistyviä’ ihmisiä, ei edes jos samana aikana leikkaa niiden sosiaaliturvaa. Seuraava kuva (lähde: Eurostat Labour Force Survey) näyttää just tätä.

Source: Eurostat LFS

Kuten nähdään, pitkäaikaistyöttymyys ei oikeasti vähentynyt vuodesta 2002 vaikka suhteellinen osuus pitkäaikaistyöttymyydettä on hieman vähentynyt.

 

Eli joo, on hyvää avata keskustelua siitä, miten saa ihmiset töihin (ja nimenomaan ne, jotka ovat olleet ilman pitkään) mutta vähenetty minimipalkka ei taida olla oikea ratkaisu siihen.

3 responses to “Juhana Vartiainen heittää ajatuksia suomalaisista Hartz II -työpaikoista – hyvä ajatus vai ei?

  1. Pingback: Juhana Vartiaisen näkökulmat | Arjen polku

  2. Pingback: Some links about the Hartz-reforms | Arjen polku

  3. Pingback: Hartz II-työpaikat ja Minijob-ansa | Arjen polku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s