Palvelut ja Suomen tulevaisuus

Aamun lyhyt ajatus, samana kuin katson auringonnousua työhuoneesta.

Aamuaurinko

Ajattelin työn tuottavuutta ja muuta tuottavuuta – palveluissa ja teollisuudessa. Katselin myös sellaisia tilastoja. Ei ole tietenkään mitään ihme, mutta palveluissa (työn) tuottavuus kasvaa paljon hitaampi kuin teollisuudessa. Tämä ei ole sinänsä mitään ongelmaa, mutta jos mietitään, mitä on käynyt jo Suomen kauppataseelle, sitten pitää jotenkin miettiä, onko hyvää, että Suomeen tulee yhä enemmän kasvua palvelusektoriin?

 

Tämä liittyy siihen, että Suomi suurin piirtein ‘ansaitsee’ sen rahat viennillä, ja on vaan totuus, että suuri osa palveluita ei ole helppoa viedä, ja jos olisi, sitten suhteellisen kalliin työvoimakustannuksen ja suhteellisen heikon työn tuottavuuden kautta tämä ei usein edes kannata (mieti vaikka miksi Suomessa ravintolat ja taksit ovat niin kalliita, esim. Espanjaan tai Yhdysvaltojiin verrattuna, tai käsin tehdyt vaatteet verrattuna Hong Kongiin).

Teollisuudessa on korkeampi tuottavuus kuin palveluissa, koska siellä käytetään koneita, karkeasti sanottu. Sillä tavalla Suomi pystyy viemään muihin markkinoihin kaikenlaisia tavaroita, ja tämä raha, mitä saadaan tästä, mutkien kautta rahoittaa Suomen yhteiskuntaa.

 

Jos nyt Suomi menettää teollisuutta, sitten 1) on vähemmän mitä voi viedä ja 2) ne palvelut, mitkä voi viedä, ovat todennäköisesti vähemmän kilpailukykyisiä (ellei ne ovat laadultaan paremmin kuin muiden maiden – sehän on hyvin mahdollista). Seuraus voi olla, että tulee iso kauppataseen vaje (trade deficit).

 

Ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, että näin menee. Suomeen voi tulla hyvin menestyvä biotalous, millä voi mahdollisesti tehdä paljon rahaa. Myös Suomen IT-klusteri ei ole ihan menetetty (ja nämä ovat palvelut, enimmäkseen) sekä Suomen kemian teollisuus on melko vahva.

Mutta ei olisi hyvää jos on pelkästään palveluja (tai niitä pitää olla todella paljon, että ne tekevät tarpeeksi rahaa rahoittaakseen Suomen yhteiskuntaa). Sellaiset ajatukset aamulla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s