Paperitehtaiden sulkemiset, UPM Rauma, Metsä Group ja kilpailukyky

Viikonloppuna olen ehtinyt vähän miettiä Rauman PK3:n sulkemista ja sen relevanssi. Ostin Talouselämän 2012 2. numero, koska siinä oli haastattelu Kari Jordanin kanssa. Aiheena oli lähinnä kiista Metsä Boardin ja UPM-Kymmenen välissä aiemman myynnistä osa osakkeita japanilaiselle paperiyhtiölle. Kirjoitin asiasta täällä. Ilmeisesti ei vieläkään ole ongelman ratkaisu – välimiesmenettelyn kautta asiaa ratkaistaan.

Mutta siinä Talouselämän jutussa oli jotain kiinnostavampaa: sellun tekeminen on ilmeisesti paljon kannatavampaa kuin paperin tekeminen, kun eurooppalaiset paperimarkkinat ovat jo pitkään olleet menossa alaspäin, mutta kartonkibisnis kasvaa, mm. Kiinan kysynnän kautta (kaikki siellä tuottujen tavaroiden pitää myös pakata…). Vaikka Kari Jordan sanoo, että esim. Rauman integraatti on ‘fiksuinta kauppaa’, on ollut muuten varmaan Metsä Groupin intresseissa keskittyä sellubisnikseen, koska siinä on vielä rahaa. Esimerkkinä voi pitää vaikka tämä uutinen, mitä taas mainitsee kartingin tarpeet.

Myös “paperin tekeminen ‘törsää’ sellun voittoa”, kuten Jyrki Iivosen analyysi Hesarissa 18.1. mainitsee. Eli jos puhutaan kilpailukyvystä, sitten näyttää vähän siltä, että fiksumpi ratkaisu olisi sijoittaa uusiin sellutehtaisiin ja laittaa kalleimmat paperitehtaan kiinni (ja tarjottaa työtä entisille paperityöntekijöille). Kuten sanottu aiemmin, sellun sivutuotteet kelpaavat myös biotalouteen (esim. energiatuotantoon), joten paradoksaalisesti metsäteollisuudesta tulee vihreämpi jos se keskittyy selluun paperin sijaan.

 

[Haluan korostaa, että tämä on nyt yleistyminen – ei välttämättä päde yksittyisiin tapauksiin.]

 

Mutta sen lisäksi: vaikka paperin mittakaavaetuja on varmaan ‘mitattu ulos’ Suomessa (mm. Aasian tuotannon ja etäisyys markkinoihin takia), sellun tapauksessa siinä taitaa olla vielä melko isot edut – erityisesti jos pystyisi tehdä paljon sellua kartongin tuotannolle. Tämä voi olla kuitenkin ‘kahviporojen katsomista’, kuten Alankomaissa sanotaan – arvailua.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s