Tekniikka&Talous: ‘Mäntyöljyteollisuus pelkää UPM:n biodieseliä’

Tässä vaiheessa sanoin tästä vaan jotain mitä liittyy minun lempiteemaan: markkinat ovat sosiaalisia rakenteita. Tämä on varmaan tärkein teema taloussosiologiassa, joka juurtuu Marxin, Weberin ja muiden varhaissosiologien tuotantoon. Siihen on kyllä tehty suurin vaikutus Patrik Aspersin kirja ‘Markets’ vuodesta 2011, josta kirjoitin mm. sosiologia-lehdelle 4/2011 kirja-arvostelun. Myös vuonna 2008 kävin kurssilla Oslossa missä Aspers oli opettaja, ja tätä teemaa pohdittiin viikon verran eri näkökulmista.

 

Pääpointtini tästä mäntyöljy-asiasta on se, että on tärkeää muistaa, että markkinat eivät ole ‘vapaita’ ja ‘luonnollisia’ – niissä on sääntöjä (normeja), tietty muoto miten markkinoiden roolit toimivat (onko yritys niissä markkinoissa aina myyjä (ns. fixed-role market) tai onko vaihteleva rooli (kuten börssissä)). Nämä jutut tulevat hyvin esiin kirjoituksessa, kun puhutaan siitä, miten määritellään tuotetta ja mitä sillä voi tehdä sitten (tässä kontekstissa, asia liittyy kestävyyteen). Sen lisäksi on minusta huvittavaa, että Arizona Chem sanoo, että (myös) ilman tukiaisia, mitä ehkä viittaa siihen, että biokemian/teknologian alalla tämä ei ole lainkaan itsestäänselvyys. Tämä taas liittyy siihen, että hinnat eivät välttämättä muodostuvat markkinoilla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s