Päivitetty: Hartz II-työpaikat ja Minijob-ansa

Päivitys: tämän tutkimuksen mukaan Minijobit ovat Saksassa muutamasta syystä huonoa, erityisesti naislle: 1) on tosi vaikea päästä Minijobista oikeaan työpaikkaan ja palkka/tuloerot kasvavat sen takia vuodesta vuoteen. 2) Minijobit eivät lainkaan estä/vähennä harmaata taloutta, sen takia kun ansiot ovat niin matalia. 3) Minijobbarit eivät usein saa lainkaan lomarahaa tai sairauspoissaolokorvaukset 4) Minojobbarit ovat enemmän riippuvaisia puolisosta tai sukulaisista mitä tulee eläketurvaan.

——

Vähän aikaa sitten reagoin siihen, että Juhana Vartiainen näytti ehdottavan Hartz II-työpaikkoja Suomelle. Saa toki ehdottaa mitä haluaa, mutta Hans-Böckler-Stiftung julkaisi tutkimuksen, joka näyttää, että nämä Minijobs ovatkin aikamoinen ansa (‘Endstation Minijob’). Saksassa yli 2/3 matalapalkkaisia on naisia, josta suuri osa naimisissa olevia (ajatus on ilmeisesti, että Minijob on kiva alku päästä takaisin töihin). Tutkimus osoittaa, että on todella vaikeaa päästä näistä työpaikoista oikeaan työpaikkaan, eli sellaiseen, jossa kaikki sosiaaliturva on voimassa (HArtz II-työpaikoissa ei ole täysi oikeus sosiaaliturvaan).

Eli jos luodaan Suomeen matalapalkkatyöpaikkoja, pitää ottaa huomioon keskustelussa, että sellaiset työpaikat luovat ansan, sen lisäksi, että ihmiset hyvin voivat olla alityöllistettyjä ja/tai ‘working poor’ ilman kunnon sosiaaliturva. Siinäpä anti keskusteluun, miten ratkaistaan sellaisia seurauksia.

Advertisements

One response to “Päivitetty: Hartz II-työpaikat ja Minijob-ansa

  1. Pingback: Saksalainen tutkimus näyttää, että Hartz IV-reformit eivät ole auttaneet vähentymään työttymyyskestoa | Arjen polku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s