Alankomaille ei mene hyvin – lyhyesti suomeksi.

Päivitys: tässä on hyvä katsaus Alankomaiden ongelmista Der Spiegel -nettisivuilla.

Kuten olen englanniksi kirjoittanut tässä, tässä, tässä ja tässä – Alankomaille ei mene hyvin. Tänä tammikuuna kirjoitin Hesariin mielipideartikkelin (24.1., Vastaväite), missä törmäsin pääkirjoituksen väittettä, että Alankomaat on taloudeltaan  vakaa maa. Me todellakin nähdään nyt, ettei ole ollenkaan näin. Ensin SNS Reaal kaatui ja piti pelastaa – kiinteistöportfolionsa takia. Edelleen Alankomaiden kiinteistömarkkinat ovat ‘vapaassa lennossa’ eli hinnat putoavat. Sen lisäksi kotitalousten velkaantuneisyys on korkempi kuin koskaan ollut Irlannissa ja pankit ovat täysin riippuvaisia siitä, että he saavat rahaa rahamarkkioilla, koska niitten pääoma on lähinnä kiinteistöä. Huono juttu, tällä hetkellä. Sen lisäksi Alankomaissa työttömyys nousee todella nopeasti korkeisiin lukemiin ja koska se on niin riippuvainen viennistä ja kuljetuksesta ‘Hinterlandille’ Alankomaissa tuntuu nyt kipeästi muiden Euromaiden heikko tilannetta.

Eli pitää varmaan odottaa, että Alankomaat pelastaa taas pankkeja tai jotenkin käyttää tavallisten ihmisten talletuksia rahoittaakseen ‘pelastuspakettia’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s