Ajatuspaja Libera ja huonosti kirjoitettuja raportteja

En vielä ehtinyt lukea tätä Ajatuspaja Liberan raporttia, mutta muutamaa seikkaa pisti silmiin jo, jotka ovat ihan oikeustolaisten (lue: Jenkkirepublikaanien) temppulaatikosta:

  • faktojen/tilastojen kontekstista pois ottamista (esim. kaavio 2, s. 36)
  • mielipiteitten esittäminen juridiseksi faktaksi (esim. kaavio 3, ‘laittomat lakot’ -> Suomessa Työtuomioistuin päättää lakkojen laittomuudesta, ei EK!)
  • Laiska viittaminen (esim. taulukko 2. Siinä viitataan Jelle Visserin tietokantaan, mistä tosiaan löytyy sitä tietoa. Mutta nämä tiedot eivät auta heidän pointtia ilman, että viittaa esimerkkiksi myös Franz Traxlerin vuoden 2003 artikkeliin  jossa keskustellaan nimenomaan siitä, millainen taloudellinen vaikutus työehtosopimuksien yleissitovuudella on.)
  • Esim. väite (s. 27, laatikko 1) ‘Reaalipalkkojen nousun voi tehdä mahdolliseksi vain teknologian kehitys ja tuottavuuden kasvu.’ Prima facie tämä on ihan uskottava. Mutta pitää myös muistaa, että nimenomaan Suomen teollisuudessa (ja Saksassakin) tuottavuuden kasvu on ollut mahdollista koska on ollut työntantajien ja työntekijäjärjestöjen yhteinen tavoite nostaa tuottavuutta. Ja voiko hyvät herrat kiltisti osoittaa aloja, missä työn tuottavuus on laskenut Suomessa vaikka 1980-luvun jälkeen?

Jos jaksan, voin ruveta fileeramaan tätä kauhistusta lisää. Oikeasti on hävytöntä, että tälläinen raportti saa niin paljon mediahuomiota.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s