Linkit: Suomen ja Alankomaiden talous, Matti Vanhasen sekoilu

On ollut paljon kiirettä, joten välissä pari linkkiä. Avaan näitä huomenna laajemmin.

Suomen Pankki synkkänä: Ostovoima vähenee ja työttömyysaste nousee. YLE:n uutisoinnissa ei mitään synkän ennusteen syistä.

Wanneer houdt deze recessie nou eens op? Eli ‘Milloin tämä taantuma vihdoin loppuu?’ Alankomaiden Pankin mukaan pitää ensin leikata budjettia lisää.

Does The Dutch Central Bank Employ Any Macroeconomists? Englanniksi perusteltu kritiikki Alankomaiden Pankin neuvoista. Liittyy edelliseen linkkiin. Tärkein osa:

What is just so depressing is that the central bank seems oblivious to the increasingly overwhelming evidence that austerity during a recession is the complete opposite of what you should be doing in a country without its own monetary policy. Unlike some other Eurozone countries, there is no market pressure forcing policymakers’ hands in the Netherlands.

Ihan samaa voi sanoa Suomesta.

Sitten kaksi linkkiä Saksan perustuslaillisesta tuomioistuimesta ja kiistä EKP:n ohjelmista:

Wolf Richter: Germany Grapples (Again) With The Choice Between Its Constitution And The Euro Saksan Bundesverfassungsgericht on EU:n historiassa monta kertaa puuttunut EU:n direktiivien, sopimuksien ja politiikan laillisuuteen, nähty Saksan perustuslain valossa ainakin.

The ECB’s Forked-Tongue Policy To Save The Euro

Sitten viimeisenä uutinen Matti Vanhasen vaatimuksista. Näistä on selvä, että hän toisaalta taju, että EMU:ssa ei ole paljon mahdollista jos maan taloudelle menee huonosti (vientipohjainen ksavu ei tällä hetkellä mahdollista, devalvaatio ei mahdollista) mutta toisaalta tämä ‘sisäinen devalvaatio’-argumentti on vaarallista – muun muuassa koska se haittaa palkansaajia kovasti kun on vielä olemassa inflaatiota. Mutta suurempi ajatusvirhe täällä on (taas) että Vanhasen mukaan palkkakulut ovat (nimenomaan) vientiteollisuudessa tärkein kustannus. Näin ei vaan ole. Katso tätä saksankielistä raporttia miksi palkkojen vaikutus kilpailukyvylle yliarvioidaan (ja viennin tärkeys ylipäätään).

Myös tämä linkki käsittelee palkkojen asiaa kilpailukyky-kysymyksissä. Tämä on melkein suora vastaus Vanhaselle:

• The ‘internal devaluations’ do not lead to a structural improvement in trade balances. The improved trade balances of the South countries are mainly explained by a decline in imports, with the partial exception of Spain.

Vanhasen väärinkäsittely liittyy siis suoraan vaihtotaseiden väärinymmärtämiseen – kyllä Saksalla on ollut pienentäviä työkustannuksia per kappale (real unit labour costs) mutta sillä on ollut myös valtava vaihtotaseen ylijäämä. Vaikka Suomi pienentäisi työkustannuksia, ei ole mitenkään varmaa, että vienti herää henkiin ja pääsemme ylijäämään. Todennäköisemmin on, että kaikki vaan köythyy.

4 responses to “Linkit: Suomen ja Alankomaiden talous, Matti Vanhasen sekoilu

  1. Pingback: Neljä ohjetta taantumaan – PT:n, VATTin, EK:n ja SAK:n näkökulmista | Arjen polku

  2. Pingback: Lisää Matti Vanhasen ideoista | Arjen polku

  3. Pingback: Four Finnish guides to end the recession in Finland (in the context of the Eurocrisis) | Arjen polku

  4. Pingback: Banking freeze-up: Vicious circle for Finnish SMEs | Arjen polku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s