Lisää Matti Vanhasen ideoista

Eilen välitin linkin Matta Vanhasen vaatimuksesta tehdä ‘sisäistä devalvaatiota.’ Tässä pohdin sitä lisää.

Vanhanen on täysin oikeassa siinä, että valuutan devalvaatio ei ole mahdollista EMU:ssa. Hän kuitenkin (minun mielestäni) päättyy vääriin johtopäätöksiin.

Mitä Vanhanen haluaa? Sisäinen devalvaatio on laskea kotimaisen kustannustasoa. Kaikki suuret talousblogit tulkitsevat tämän näin, että se tarkoittaa palkkojen alentamista. Näin Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa on tehty julkisen sektorin osalta. On yritetty samanlaista Espanjassa yksityisellä sektorilla, johon on jopa luotu laki tuetakseen tätä.

Mutta ‘Vanhanen ei myönnä, että sisäinen devalvaatio tarkoittaisi palkkojen alentamista.’ Sen sijaan hän kiemurtelee asiasta mainitsemaan nimellispalkkoja ja reaalipalkkoja. Hän haluaa nähdä tuloveroratkaisua tueksi palkkaratkaisuun. Tässä on juuri se vakava ajatusvirhe! Tuloveroratkaisu tarkoittaa todennäköisesti, että tulovero alennettaisiin. Mitä se käytännössä tarkoittaa, on vähän epäselvää, mutta tärkein seuraus on, että valtiolle tulee vähemmän tuloja.  YLEN mukaan: ‘Vanhasen mukaan julkinen talous voi ajautua todella suuriin vaikeuksiin, koska bruttokansantuote on alle vuoden 2008 tason, eikä alijäämä supistu, kun kustannukset kasvavat koko ajan.’ Ok, miten alijäämä pienisis jos leikkaa valtion tuloja? Tämä on piilokeino leikata valtion menoja!

Tämän lisäksi tässä on taas ajatusvirhe: taantumassa TIETYSTI valtion alijäämä kasvaa, koska meillä on sosiaaliturvaverkko. Sen takia taantuma on huonoin aika leikata valtion menoja. Ikävintä on vaan että tämän pitää jatkuvasti selittää, vaikka on niin kauan sitten, että Keynes kirjoitti teoksensa ja Great Depression tapahtui. Eikö poliitikot koskaan opi?

Tämän ohella haluan sanoa, että olisi sinänsä hyvää jos pk-yrityksille tulisi vähemmän vero- ja muita rasituksia, ei vaan ole reilua, että isot firmat maksavat hyvin vähän veroja ja pieniä (perhe-)yrityksiä ahdistellaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s