Voiko kilpailukykykin riippua kysynnästä?

Tämäkin kirjoittaja on sitä mieltä, että on enempää kilpailukyvyllle kuin yksikkötyökustannus sinänsä. “Jos euroalue Saksan ja muiden ylijäämämaiden johdolla ryhtyy lisäämään talouteen tulovirtoja, tuottavuuden kasvu lähtee liikkeelle välittömästi. Myös Suomen teollisuuden tilanne parantuisi tässä tapauksessa, sillä aikaisempi osaaminen ja teknologia olisivat edelleen olemassa. Jos kysyntä elpyy, reaalinen tuottavuus eli yritysten kyky tuottaa tehokkaasti hyödykkeitä alkaa näkyä myös tuottavuustilastoissa ja siten yksikkötyökustannuksissa.”

Raha ja talous

suhtyksKun Euroopan talouskriisin vaikutukset alkoivat näkyä Suomen taloudessa vuoden 2012 aikana, yhdeksi keskeisistä ongelmista löydettiin heikentynyt kilpailukyky. Viime kuukausina keskustelu kilpailukyvystä ja sen menettämisestä on entisestään kiihtynyt. Vaikka kaikki eivät olekaan olleet vakuuttuneita Suomen hintakilpailukyvyn heikentymisestä, yleinen näkemys kuitenkin on, että finanssikriisin jälkeen suomalainen teollisuus on hinnoitellut itseään ulos markkinoilta. Tämän seurauksena viennin kasvu on jäänyt aneemiseksi.

View original post 652 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s