“Rakenneuudistus alkaa karsia palveluja”

YLE rapportoi. Tämä oli niin ennustettavaa kuin voi olla. Kaava on tuttu Alankomaista, Iso-Britanniasta ja esim. Säästökuri-Espanjasta: hallitus haluaa leikata menoja, mutta ei oikeasti halua tehdä sitä itse koska se on poliittisesti riskinen. Ratkaisu on sitten siirtää velvollisuudet kunnille, jossa on melkein aina – toisin kuin valtion tasolla – velvoite tasapainoittaa budjettia.

Mitäs sitten tapahtuu? Erityisesti kriisin aikana eri palveluiden kysyntää alkaa kasvata, mutta samoin työttömyyden nousun takia veropohja pienenee. Ei sitten jää muuta tekemistä kuin millä tavalla supistaa menoja. Nyt Suomessa valtio haluaa, että säästetään koko julkisen taloudesta. Ei ole sitten ihme, että tätä tuntuu nimenomaan kunnilla.

2 responses to ““Rakenneuudistus alkaa karsia palveluja”

  1. Pingback: [Finland] Kaupunkien yt-neuvottelut – Eurokriisi tulee Suomeen kuntien kautta | Arjen polku

  2. Pingback: Suomen asuntomarkkinat ja taantuman vaikutukset | Arjen polku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s