METSO:n vähennyksistä

Vuoden alussa oli päättynyt yt-neuvottelut ja olisi lähdössä 101 ihmistä METSOn työvoimasta.

Kirjoitin vähän aikaa sen jälkeen METSOn kahteenjakaumisesta, mutten ehtinyt monista syistä palaamaan siihen aiheeseen. Kirjoitin muun muuassa, ettei ole kovin paljon kysyntää paperiteollisuuteen liittyviin koneisiin (ei Euroopassa ainakaan), joten sinänsä METSOn päätös oli ymmärrettävää.

Näin uutisoitiin elokuussa METSOn yt-neuvotteluista, jotka ovat nyt päättyneet. Tulos?

Metson Massa, paperi ja voimantuotanto -liiketoiminta on saanut päätökseen yhteistoimintaneuvottelut useimmissa paperiteollisuutta palvelevissa yksiköissään. Neuvottelujen tuloksena yhtiö vähentää Suomessa yhteensä 660 työpaikkaa.

Henkilöstövähennyksillä saavutetaan 50 miljoonan euron säästö vuosikustannuksissa. Tavoite on 100 miljoonaa.

Ei ole yllätys, että tämä koskee nimenomaan paperiteollisuuden METSOa, tai uudella nimella VALMET ilmeisesti. Mutta on kurja, että taas niin monta laadukasta työpaikkaa katoaa Suomesta.

Puhtaasti yritysnäkökulmasta tämä on varmaan METSOlle jotenkin järkeää, mutta toistan, mitä kirjoitin STX Raumasta – taustalla on oikeasti rakenteellisia asioita, kuten EMU ja liian korkea euron kurssi. Tässä kirjassa Varoufakis et al kirjoittavat, että Saksan talouspolitiikan ja EMUn takia Saksan talous imee muualta (=Etelä-Euroopasta mutta myös Suomesta) pääomaa mitä muuten olisi voinut käyttää muiden maiden talouksiin. Tämän väitteen taustalla on valtavan laaja tutkimus (mm.) EMU:n vaikutuksista pääomavirtoihin, ja on ihan selvää, että Saksa ei anna ketään koskea sen asemaa vientijättinä. Tämä neomerkantillistinen politiikka ajaa Euroalue pohjaan, koska emme voi kaikki olla yhtä kilpailukykyisiä kuin Saksa, erityisesti jos Saksa ei niin halua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s