(päivitetty) Kaupunkien yt-neuvottelut – Eurokriisi tulee Suomeen kuntien kautta

Tämä on vaan niin masentavaa. Joka puolella sateilee yt-neuvotteluja kaupungeilla.Tämä ei ole kovin hyvin jäsenelty kirjoitus vaan lähinnä ‘mash-up’. Lyhyt lista mitä tuli hakusanalla ‘yle yt-neuvottelut kaupunki’:

Jyväskylä

Raasepori

Kokkola

Pori

Teuva

Seinäjoki

Raiso

Salo

Montako? ‘Kuntatyöntekijöiden määrä vähenee tänä vuonna 5 000:lla työntekijällä.’

Miksi?

– Kuntatalous kiristyy ensi vuonna. Suomen bruttokansantuote on vuoden 2006 tasolla ja se heijastuu kuntatalouteen. Suurinta kustannuserää eli henkilöstökustannuksia on pakko sopeuttaa ja se paine kasvaa ensi vuonna, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen KT Kuntatyönantajista sanoo Ylelle.

Hieman yli puolet kuntien henkilöstöstä työskentelee sosiaali- ja terveyspuolella. Koulutuksen parissa työskentelee reilu viidennes, teknisissä palveluissa 16 prosenttia, hallinnossa viisi prosenttia sekä kulttuurin ja liikunnan parissa kaksi prosenttia työntekijöistä.

OK. Syvä hengitys. Kuntalaista 65§: ‘aloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen enintään neljän vuoden pituisena suunnittelukautena, jos talousarvion laatimisvuoden taseeseen ei arvioida kertyvän ylijäämää.’ Ja jos ei mene kuin Strömsössä: ‘Jos taseen alijäämää ei saada katetuksi suunnittelukautena, taloussuunnitelman yhteydessä on päätettävä yksilöidyistä toimenpiteistä (toimenpideohjelma), joilla kattamaton alijäämä katetaan valtuuston erikseen päättämänä kattamiskautena (alijäämän kattamisvelvollisuus).’

Kuntien talous on hyvin monimutkainen, koska on osia jotka tulevat valtion kautta ja osia jotka tulevat kunnallisveron kautta. Nämä rahavirrat tulevat verotuksen kautta, joten jos menee taloudellisesti huonosti, rahamäärä vähenee ja kunnat saavat vähemmän rahaa.

No, arva mitkä kunnan kustannukset nousevat huonossa taloudessa? Päihdehuollon ja toimeentulotuen menot. Sen lisäksi, jos on korkea työttömyys, sitten on tulopuolella ongelma, koska tulee sisään vähemmän veroja.

Tämä on just se ongelma, jos on pakko tasapainoittaa budjettia (vaikka tämä onkin Suomessa kvalifisoitu) – jos tulot kuihtuvat, sitten menojen pitää leikata, vaikka tiettyihin palveluihin on (paljon) enemmän kysyntää. Ei myöskään auta, että vuosien mittaan kunnille on tullut entistä enemmän tehtäviä (jotka ovat sitten pois valtion budjetista..jee, säästöjä!)

Pitää tietenkin odottaa, miten menee, mutta ihan vähän aikaa sitten väitin (epäsuoraisesti), että eurokriisi tulisi Suomeen kuntatalouden kautta.

Päivitys: YLE:llä on nyt kohta missä on koottu monet viimeaikaisten ‘kaupunkien yt:t’ otsikolla ‘Kaupungit säästävät vähentämällä henkilöstöä’. Ja listalta ylhäällä puuttuu näemmä Kouvola.

One response to “(päivitetty) Kaupunkien yt-neuvottelut – Eurokriisi tulee Suomeen kuntien kautta

  1. Pingback: Suomen asuntomarkkinat ja taantuman vaikutukset | Arjen polku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s