Wolfgang Munchau: miksi Eurokriisi ei todellakaan ole ohi

Koska nyt on ollut kaksi vuosineljännestä missä Euroalueen talous ei kutistunut, kaikenmaailman poliitikot ja EU-virkailijat väittävät a) että säästökuripolitiikka toimii ja b) että Eurokriisi on ohi. Jörg Bibow antaa esimerkkejä miksi (a) ei pidä paikkansa ja tänään Wolfgang Munchau Financial Timesestä näyttää miksi (b) ei pidä paikkansa.

Tiivistäen Munchaun artikkelista, Eurokriisi ei ole ohi koska:

– Italia. Italialla on valtava velkataakka ja lähes nolla tuottavuuskasvua. Sen lisäksi on taas poliittinen kriisi. Munchau kirjoittaa, että jotta Saksan ja Italian verokiila olisi samaa tasoa, Italian pitää säästä jostain 50 miljardia euroa. Italian vaihtoehto on ‘tulla Saksaksi’ tai jättää euron. Molempaan ei ole intoa.

– Pankit. Euroopan pankkijärjestelmä on edelleen paljon pankkeja jossa on huonoja lainoja yms. Pankit eivät suostu lainaamaan rahaa, koska he pelkäävät omaa pääoma-astetta. Myös Suomessa tästä oli joskus puhetta. Munchau näyttää, että ns. laaja raha ‘M3’ on kasvanut hyvin vähän.

– Investointi. Munchau sanoo: lama ei ole ohi ennen kuin nähdään kasvua investoinnissa ja pienenevä työttömyyttö. Kriisin alusta molemmat ovat vaan pahentuneet, vaikka on alueellista vaihtelua.

Ja tässä ei edes otettu mukaan miten Amerikan budjettisekoilu voisi vaikuttaa maailmantalouteen.

Advertisements

One response to “Wolfgang Munchau: miksi Eurokriisi ei todellakaan ole ohi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s