Voiko olla asuntokupla Joensuussa? Lisää ajatuksia – sijoitukset ja korot

Tänään oli tämä juttu uutisissa. Tällä hetkellä myös myyntiaika pitenee (ja on pidempi ‘muualla Suomessa’ kuin pääkaupunkiseudulla). Siitä voitisiin päätellä, ettei kysyntää ei olekaan niin kovaa. Ja tämä kaava näyttää, että hinnat ovat tulossa alas – paitsi ei ilmeisesti Joensuussa. So far, so good – vähemmän kysyntää, vähemmän uusia asuntolainoja, hinta on tulossa alas.

Kuten mainitsin siinä Ylen jutussa, korot ovat ennätysalhaalla. Jos mietitään Joensuun hintatason kehitys, on pakko olla jotain, mitä ajaa niitä nousuja sekä keskustassa ja muualla. Siinä on, kuten sanottu, varmaan oikeasti kovasti kysyntä, mutta selitys, että Joensuussa on paljon opiskelijoita ei oikein päde, koska opiskelijat eivät osta, ne vuokraavat. Jonkun muun pitää siis ensin ostaa ne asunnot (kalliilla hinnalla?) ja sitten pyytää vuokraa. Kuten Michael Hudson kirjoitti: rent is for paying interest, eli vuokra on maksamalla korkoja. Kun tällä hetkellä korot ovat niin alhaalla, vuokratkin voivat olla suht. halpoja – tai sitten kuitenkin kovia, jotta asunto Joensuussa on hyvä sijoitus.

Tavallaan oli ihan hyvä asia, että PTT:n tutkimusjohtajakin oli hämmästynyt Joensuun tilanteesta. Ehkä tutkiva journalismi saa aikaiseksi juttua siitä, miten Joensuun asuntomarkkinat toimivat, kuka omistaa mitä (henkilöt vai sijoitusfirmat), mitä on pankkien ja rakennusfirmojen yhteydet (jos niitä on) jne jne. Olisi aidosti kiinnostavaa tietää, mitä ajaa Joensuun hintoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s