Tästä syystä Suomen kilpailukyky ei helposti korjaannu

Olen joskus aiemminkin sanonut, että jonkun maan kilpailukyky on suhteellinen asema (mitä tietenkin on ihan selvä asia). Ja on hienoa jos Suomen teollisuus yrittää olla kilpailukykyisempi kilpailijamaiden nähden. Toistan myös, että kilpailu ei ole ainoastaan hinnasta mutta voi myös olla laadusta (ja tuotteen palveluista ym).

Mutta Suomen teollisuuden kilpailukyky on todella vaikeaa parantaa Saksaa nähden (jos puhutaan yksikkötyökustannuksista), jos Saksassa reaalipalkat edelleen laskevat. Tämä on tietenkin vielä suurempi ongelma esim. Espanjalle tai Italialle. Mutta tämä lehdistötiedote kertoo, että Saksan reaalipalkat ovat (edelleen) 0,7% vähemmän kuin vuonna 2000 (vaikka viime vuuosina palkat ovat kasvaneet).

Kontekstissa asia on siis todella hankalaa: Saksan reaalipalkat ovat todella paljon matalampia kuin Suomen, mutta tässä vaiheessa ei oikeasti voisi ryhtyä alentamaan Suomen palkkoja (sisäinen kysyntä romahtaisi enemmän) myös sen takia kun se ei vaan toimi niin kauan kuin Saksa itsekin yrittää hillitä palkkojen kasvua ja/tai Saksa näkee lähes deflaatiota. Kuten Jörg Bibow sanoi:

Germany’s apparent success under the euro depended on others behaving differently. Forcing everyone to behave just like Germany is making matters worse today. Alas, this is not an appealing insight in a country of citizens sharing the belief that all countries of the world can become more competitive at the same time, with ‘competitiveness in stability’ being the German holy grail; just as having all countries simultaneously run persistent current account surpluses is held possible, according to German math and accounting rules.

Lievitys voi tulla vaan siitä, jos Saksa oikeasti näkisi jotain 4-5% inflaatiota. Mutta se ei vaan käy niille.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s