Tämän päivän mietinnät – mm. Hesarin pääkirjoitus, Eurokriisi, Suomen talous ja Krimin kriisi

Olisi hyvää lopettaa lukea päivälehtiä ja muita uutislähteitä; silloin olisi tajuamatta, mitä tapahtuu tässä hienossa maassa ja meidän Euroopassa.

1.  Tänään Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa moititaan/ollaan huolissaan siitä, että kriisimaiden pankit ovat (yhä) vakauden vaara. Tämä pääkirjoitus sekoittaa monta asiaa ja pahinta on että taas korostetaan ‘huono talouspito’ ja ‘luottamuspula.’ Ikään kuin Hesarin päätoimittajakunta ei edelleen ymmärrä (tai halua ymmärtää) että velkasuhteissa on kaksi osapuolta, ja on olemmassa esim. riskiarviointi. Toisin sanoin on täysin absurdi ladata kaikki ongelmat velkaajan niskaan – syyt ovat yhtä hyvin velanantajan puolella. Olen kirjoittanut tästä jo aiemmin ja suomeksi ja englanniksi löytyy monta todempaa selitystä kuin tämä Hesarin kauppamaa tarua.

On ihan totta sinänsä, että Irlannin, Portugalin yms pankeilla on raskalainoja ja muita pankkiongelmia. Mutta Hesari ohittaa kokonaan, että pankeilla, jotka lainasivat rahaa kriisimaille voi olla paljon isompia mustia aukkoja – sen takia tämä EKP:n johtama Asset Quality Review pelätään niin paljon. Ja mieti vaikka – missä AAA-luokan maassa on kaatunut pankkeja ja on valtio tukenut niitä? Just – Alankomaissa. Saksassakin on pankkeja mennyt nurin ja Ranskan pankit ovat myös suuri riskitekijä Espanjan ja Italian pankkisuhteiden (eli lainojen) kautta.

Myös on totta, että Kiinan mahdollinen finanssikriisi aiheuttaa uuden pankkikriisin Euroopassa. Mutta se tulee olemaan niin iso kriisi, että myös ns. hyvät pankit voisivat kärsiä siitä pahasti.

Hesari – milloin lopetat tarujen levittämistä ja milloin alkaa aitoa analyysia?

2. Eurokriisi ja Suomen talous

Tänään oli Hesarissa myös kaava jossa eri pankkien/tutkimuslaitosten ennusteet. Ne ovat kaikki suurin piirtein samannäköisiä, mutta mitä mä haluan tietää: mitkä ovat ne oletukset? Onko otetaan huomioon Kiinan kasvun hidastuminen tai Kiinasta tuleva finanssikriisi? Mistä se kaksi prosenttia kasvu vuonna 2015 tulee? Tekstissä mainitaan, että kotimainen kysyntä ei todennäköisesti kasva juurikaan. Eli kasvun pitää tulla viennistä? Kun Euroopan talous on niin heikko ja voi minä hetkenä tahansa uudestaan romahtaa? Ei kai vienti Kiinaan rupee yhtäkki vetää, kun se maa on hidastumassa?

En halua kommentoida sen enempää niitä säästöpolitiikan aikomuksia josta mainitaan. Säästökuripolitiikka ei toimi. Piste.

3. Ukraina ja Suomen talous

Aiemmin uutisissa oli vähän kuvauksia, että Suomen yrityksillä on suhteellisen vähän riskejä Ukrainassa. Se on varmaan hyvä juttu. Mutta viitaten tähän juttuun ja eiliseen uutiseen, että TIR-kuljetukset eivät pian ehkä saa ohittaa rajamuodollisuudet, mietin – jos Suomen kauppatase on miinuksella sen takia, että Venäjän öljy/kaasutuonti Suomeen on muuttunut kalliimmaksi jo, mitäs Ukrainan kriisi ja tämä TIR-päätös tarkoittaisi? Tämä Tullin kuva on sen verran tärkeää, että kannattaa toistaa:

Source: ULJAS/Tulli.fi

Source: ULJAS/Tulli.fi

Eli lyhyesti mineraalipolttoaineiden (yms) arvo tuonnissa on noussut huimasti. Vaikutus Ukrainan kriisi Suomen taloudelle – puhumattakaan pakotteiden vaikutus (koska en osa arvioida millä tavalla sitä) riippuu siis kovasti siitä, mitä öljyn hinta tekee.

Kuten Edward Hugh kommentoi sitä englanninkielistä kirjoitusta – Japanilla on suurin piirtein samanlainen ongelma kuin Suomi – pitää tuottaa jotain millä rahoitetaan energiariippuvuutta. Voi käyttää tätä myös kannustimena, kehittää vaihtoehtoa siihen energiariippuvuutta. Tämä on asia missä Suomi on paremmassa paikassa kuin Japani, metsäklusterin kautta. Siinä on tietenkin mahdollisesti skaalausongelmat, ja tämä vaatii huomattavasti (julkisiakin) investointeja, mutta olen siinä mielessä optimistinen. Katso myös tätä paperiteollisuuden uutiskirjeen juttua UPM:n edistyksestä.

Tämän päivän mietintöjen johtopäätös on: tilanne Suomen taloudelle näyttää aika synkältä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s