Stiglitz Alankomaissa

Jostain asioista kyllä huomaa, että Alankomaat on suurempi maa kuin Suomi. Viime viikolla Joe Stiglitz luennoi Wetenschappelijke Raad voor het Regergingsbeleid eli englanniksi Scientific Council for Government Policy. Sen tehtävä on:

The task of the WRR is to advise the government on issues that are of great importance for society. The reports of the WRR are not tied to one policy sector. Rather, its reports go beyond individual sectors; they are concerned with the direction of government policy for the longer term.

En tiedä, onko Suomessa vastaava elin. Mutta ainakin Alankomaissa WRR on tärkeä elin, ja se on hyvä juttu, että se pyysi Stiglitziä luennoimaan. Koko luento voi nähdä täällä. Luento kestää 2,5 tuntia m.l. kysymykset.

Emiritus professori Henk de Vos (University of Groningen) kirjoittaa blogissaan (Dutch only) että Stiglitzin argumentti on osa suurempaa argumenttia, joka sanoo, että demokraattisesti legitimoitu ja keskitetty (centralized) ohjaus on vielä hyvin tarpeellista. Sen lisäksi tämä kuuluu myös siihen ymmärrykseen, että neoliberalismi on vaan satu, jolla on vakavat kielteisiä vaikutuksia. Neoliberalistinen politiikka ei johda tuloksiin mitä me halusimme (eikä mitkä meille luvattiin).

Kuten professori de Vos sanoo: on ehkä myönteistä, että Stiglitz käy Alankomaissa (kuten Pikettykin vähän aikaa sitten), koska ehkä poliitikotkin oppivat jotain markkinoista ja ohjauksesta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s