Vuokrista, inflaatiosta ja avoimista kysymyksistä Suomen asuntomarkkinoista

Blogini lukijat tietävät, että olen (myös) kiinnostunut Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä. Tässä voi lukea lisää siitä ja katsoa linkkejä.

Pari viikkoa sitten luki Tilastokeskuksen tiedotteessa inflaatiosta näin:

Lokakuussa kuluttajahintoja nostivat viime vuodesta eniten vuokrankorotukset, tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien vähittäishintojen ja ravintola- ja kahvilapalvelujen kallistuminen. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi lokakuussa eniten elintarvikkeiden, polttonesteiden, viihde-elektroniikan ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.

Olen pohtinut tätä vuokrannousuasia jo melko pitkään, mutta mulla ei ole vielä täysin tyydyttäviä vastauksia. Pääongelma on, että vuokrannousut ovat paljon suurempia kuin kuluttajahintaindeksin nousua (ks. tässä). Eikä vaan pääkaupunkiseudulla vaan muuallakin. Olen esittänyt teesin miksi näin käy (ks. tässä, melkein lopussa).

Tänään luin yhden jutun Variant Perception -blogista, ja siinä sanottiin Amerikan vuokrien nousun osuus kuluttajahintainflaatiosta:

A low vacancy rate and a relatively resilient US economy is helping to drive rents higher.

Kuten Tilastokeskuksen tiedotteesta luki, vuokrilla on siis suuri nostovaikutus Suomen inflatioon ja omakotitalojen halpenemisella laskuvakutus inflatioon. Toisin sanoin, Suomi voi oikeasti jo olla paljon lähempää deflaatiota kuin luultu.

Tämä on hyvin keskeinen ongelma Suomen talouspolitiikalle ja mahdollisesti pankkeillekin. En tiedä, onko se täysin pätevää, mutta oletukseni on, että ihmiset joilla on varaa siihen, ostaa (koska Suomessa on sellainen ‘moraali’ melkein). Toisin sanoin, voi olla, ja tämän pitää tutkia, että nämä vuokrannousut tulevat nimenomaan niille, joilla on jo heikompi asemaa, sen takia kuin niillä ilmeisesti ei ole omaa pääomaa ostamaan taloa/asuntoa. Tässä valossa nimenomaan ARA-asuntojen vuokrannousut ovat vähintään kummallisia. Facebookissa on tällainen ‘Asumisen hinnat alas’ -ryhmä, ja siellä on mittava määrä tykkääjiä. Toivoisin, että tästä asiasta puhutaan julkisesti enemmän koska siellä missä USA:lla vuokrat nousevat koska talous menee suht. hyvin, Suomesta sellaista ei todellakaan voi sanoa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s