Yhteiskuntasopimus kaatui – mitä nyt?

Mediassa vilisee jo kaikenlaisia visioita siitä, mitä nyt tapahtuu työmarkkinasuhteissa kun “yhteiskuntasopimus” kaatui. Haluan ensin taas kerran korostaa, että tämä oli oikeasti pyrkimus saada jonkinlaisen keskitetyn sopimuksen aikaiseksi – termi yhteiskuntasopimus kuuluu poliittiseen filosofiaan.

Nyt on kaaos. Sitten (osittain nyt jo) tulee syyttelevät sormet – syyllisiä etsitään. Seuraavaksi tulee..mitä?

Olen miettinyt näitä neuvotteluja koko ajan, ja siinä on ollut ihan avain epäonnistumiseen edessä: Sipilän pakkolaki-idea on ollut täydellinen kannustin EK:lle antaa neuvottelut kariutua. Mieti vaan, ne pakkolait heikentävät työntekijän asemaa. Sen lisäksi, että tämä näyttää sopivan EK:n kilpailukykyagendalle, se on myös erittäin kätevä, kun EK voi nyt väittää, että ammattiliitot ovat itse syyllisiä siihen, että niiden jäsenten asema heikkenee. (On ihan eri kysymys, auttavatko pakkolait tai yhteiskuntasopimus yhtään kilpailukykyyn).

Joten mä näen seuraavan tapahtuvan (in abstracto ainakin):

  1. pakkolait tulevat jotenkin (ellei kaadu perustuslain asioista)
  2. sektorikohtaiset neuvottelut tuottavat korkeat palkankorotukset ja paljon lakkoja
  3. EK luulee, että kun keskitettyjen sopimusten tie on nyt suljettu pois, 2. kohdan seuraukset antavat ohjenuoran kohti aidot paikalliset neuvottelut
  4. Ammattiliitot eivät hyväksyisi tätä, mutta EK yrittää entistä kovemmin saada sen tahtoa läpi ja kun se saa nyt voiton, ehkä tämä merkitsisi ay-liikkeen merkittävä heikkeneminen, siitä huolimatta, että tulee todennäköisesti lisää jäseniä.
  5. Joka tapauksessa yhteiskuntarauha on todennäköisesti pitkään pois tästä syystä.

Keskeinen asia on kohta 3. Sektorikohtaiset neuvottelut tuottavat korkeat palkankorotukset (tai korkeampi kuin paikallisissa tai keskitetyissä). Olen kahden ajatuksen välillä: joko EK tekee täsmälleen samaa mokaa kuin vuonna 2008 (kun “TUPO kuoli”) tai tämä on erittäin harkittu taktinen voitto.

Ei ainakaan hyvältä näyttää työmarkkinasuhteille!

2 responses to “Yhteiskuntasopimus kaatui – mitä nyt?

  1. Hyviä pohtintoja. Mutta mielestäni ei voida käsitellä turvapaikanhakijaväestö irrallisena tekijänä sillä se väistämättä siirtynee tilanteeseen jollakin tavalla. Mielestäni tärkeintä tässä vaiheessa on tukea median itsnäisyyttä ja tutkivan journalismin eettisiä arvoja vaikka ulkoisen rahoituksen avulla.

    Mediassa puhutaan jatkuvasti ongelmien seurauksista kuten polttopulloista ja raiksaustapauksista, kun ne ovat kuitenkin heikon lainsäädännön seurauksia. Median pitäisi juurikin vaatia medianäkyvyyttä ja seurata erittäin tarkkaan nykyistä lainsäädäntöä (myös työvoimalainsäädäntöä) ja jopa oikeuskanslerin kautta pyyttää selvityksiä säädösmuutoksien epäkohdista.

    Nuorena miehenä olen sitä mieltä, ettei ole oikeudenmukaista , että 2000-luvun johdannaiskeinottelut ja suunattomat yksityistämis- ja ulkoistamistoimet sysätään nyt nuorten työttymien harteille ihan kuin se olisi niiden vika. Tämä on erittäin törkeätä. Eläkerahastot ottivat tietoisesti riskeja lähtiessään mukaan johdannaismarkkinoilla eikä se topdellakaan ole nuorten vika, että varat sielä eivät riitä eläketason ylläpitämiseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s