Poliittinen analyysi: Miksi hallitus ei puutu kovemmin rasistiseen ilmapiiriin?

Saksassa on ollut todella monta iskua vastaanottokeskuksiin ja turvapaikanhakijoihin. Kotimaassani, Alankomaissa, oli pitkään rauhallista mutta sielläkin on ollut iskuja ja toissapäivänä protesti vastaanottokeskuksen tulon vastaan lähti ihan käsistä – osallistujat heittivät kiviä, pulloja ja ilotulistusta kaupungintalon päin, missä oli kokous kesken. Poliisisuojan huolimatta osallistujat murtasivat läpi ja kokous evakuoitiin. Suomesta kyllä tiedetään miten menee täällä: aika monta vastaanottokeskus paloi jo, somessa hehkutetaan sitä ja ilmeisesti monissa paikoissa on jo neonazi-katupartiot.

Varmaan yksi asia mitä monia mietittää on, miksi hallitus ei puutu tähän kovemmin? Tässä on mun näkökulmasta hälyttäviä merkkejä siitä, että virallinen valtionvalta väistyy näiden oikeistoelementtien tieltä.

Osa opintojani oli valtio-oppia ja poliittinen tiede, ja ajattelin vaihteeksi vähän siitä kirjoittaa. On mielestä tällä hetkellä kautta Eurooppa aivan liian monta samanlaisia piirteitä kuin 30-luvun Saksassa, alkaen talouskriisistä ja sen “hoitoa” ja “ratkaisuja”. Yhdessä lempipaikassani Turussa oli tänä viikkona ilmestynyt neonatseja. Ne eivät halunneet lähteä, vaikka ravintola/kahvila saakin valita sen asiakkaat. Illalla olisi joku anarkistien keskustelu-ilta, ja selvästi oli tarkoitus haastaa riitaa ja tapella anarkistien kanssa. Onneksi poliisi sai ne pois sieltä. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti sellainen tapahtuma, että tajusin Suomen pysyvästi muuttuneen huonompaan suuntaan. Mikä maa se on, missä joku ryhmä tulee paikalle ja alkaa käyttäytymään uhkaavasti? For the record – en kuullut, että anarkistit olisivat tehneet samanlaista johonkin neonatsi-kantabaariin. Tämä on lopettava. Miksi hallitus ei tee lähes tarpeeksi tätä? Petteri Orpon puhe oli tärkeä viesti ja myös jotain sen ratkaisuja ovat oikeaan suuntaan. Mutta tällä hetkellä uhka näyttää tulevan juuri näistä neonatsiryhmiltä. Ja yhden ryhmän puheenjohtaja on jopa eduskunnassa!

En nyt ihan ehtinyt kartoittaa huolellisesti kaikkien ministerien kannanotot, enkä tarkkaan tiedä, millaisia toimenpiteitä valmistellään esim. sisäministeriössä. Siitä huolimatta haluaisin antaa kahta tulkintaa siitä, miksi Suomen hallitus ei puuttunut kovemmin tähän rasistiseen ilmapiiriin.

  1. Hallitus on nähnyt, että näiden iskujen yhteydessä Persussuomalaisten kannatus on romahtanut. Ei välttämättä ole ihan suora yhteys, mutta se, että SDP on todella kovassa nousussa, voisi tarkoittaa, että äänestäjät eivät halua tukea puoluetta, joka ei vakavasti hoitaa sen äärisiipiä. Tässä analyysissa muut (hallitus) puolueet eivät tee mitään, koska ehkä yhteistyö Perussuomalaisten kanssa ei toiminut niin hyvin ja tällä tavalla asiaa ratkaisee itseään. Pitää vaan sitkeästi jatkaa yhteistä matkaa vaalien asti.
  2. Kyynisempi tulkinta on, että hallitus ei tee mitään sen takia, että esim. Olli Immosen ja kaikenlaisten kuntapäättäjien kautta näillä radikaaleilla elementeillä on melko vahva side Perussuomalaisiin. Vaikka Stubb on yrittänyt tehdä Kokoomuksesta modernin liberaalin puolueen, onhan Kokoomuksellakin melko vahvoja oikeustolaisia edustajia (ajattele vaikka Ville Rydmanin lausuntoja kautta aikoja). Tässä analyysissa Kokoomus näyttää vastuullisemmalta juuri tästä asiasta ja se voi melko vapaasti ehdottaa esim. maahanmuuttoa kiristäviä toimenpiteitä. Eli se, että “räyhätään” tarkoittaa, että Kokoomus voi ajaa oikeistolaisempaa politiikkaa kuin mitä se voisi ilman Perussuomalaisia ja ilman nämä polttopulloiskuja.

Politiikassa kaikki on siitä kiinni, miltä näyttää. Analyysi tuo esiin mitä on ehkä “naamarin” takana. En usko, että tulkintojeni ovat ainoat mahdollisia, ja toivon, että olen väärässä. Tulkintojeni ovat vain osoitus siitä, että politiikan kentällä muilla hallituspuolueilla ei ole välttämättä kannustimia toimia kovasti tämän rasistisen aallon vastaan.

Ei mulla muuta tänään. Vain huoli Suomesta ja tulevaisuudesta.

PÄIVITYS 19.12.: Mielestäni tämä Hesarin artikkeli näyttää täällä, että Suomen oikeusjärjestelmä toimii ja että on vahva viesti tuomiossa mukana että tämä ei käy Suomessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 responses to “Poliittinen analyysi: Miksi hallitus ei puutu kovemmin rasistiseen ilmapiiriin?

  1. Hienoa että katupartiot yleistyvät eri kaupungeissa. Eihän poliisit joka paikaa edes ehdi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s