“Suomen malli” työmarkkinoihin – miksi?

Kiireinen päivä tänään, joten hyvin pelkistetty jotain ehdotetusta “Suomen mallista”. Se on ilmeisesti sellainen, että “että jatkossa vientiliitot määrittäisivät palkankorotusten ylätason.”

Miksi?

 • Koska Suomen kilpailukyvyn tulee parantaa.
  • Ajatusvirheet:
   • Suomi on vientivetoinen talous – ei pidä paikkansa, katso tässä. Jos Suomi olisi oikeasti vientivetoinen talous, viennin arvonlisäys olisi isompi kuin kotimaisen sektorin.
   • Suomen kilpailukyky (hintakilpailukyky) riippuu jotenkin kotimaisen sektorin palkoista. En edes ymmärrä mikä mekanismi tässä pitää olla, koska jos mitään, kotimaisen sektorin arvoketjussa on tuontia. Jos suomalainen teollisuusfirma myy jotain Suomessa, vaikka lähikaupan kautta, se ei ole vienti. Kysynnän määräytyy siten kotimaisen tulotason kautta.
   • Ab Suomi Oy. “Suomi” ansaitsee rahaa myymällä tavaroita ulkomaille. Vain sen kautta tulisi rahaa Suomeen. “Emme voi rikastua toistemme paitojen pesemällä.” Tämä ajatus sivuuttaa kokonaan miten raha luodaan fiat currency -järjestelmässä.
   • Tämä Suomen malli sivuuttaa myös se, että nimenomaan teollisuudelle palkkakustannukset ovat pienempiä huolia. Eilinen synkkä viesti viennistä osoittaa vaan yhtä asiaa: jos muualla markkinat kasvavat, mutta vienti sakkaa – me tehdään väärät tavarat. Ei palkkamaltti auttaa siihen yhtään. Kotimainen sektori riippuu taas kotimaisesta kysynnästä, ja sitä saa vaan kasvaamaan palkkojen kautta.
 • Seuraukset:
  • Mielestäni Suomen mallissa unohdetaan (jälleen) tyystin että Suomi on eurossa. Katso tästä linkistä kaava. Ei teollisuusalojen palkkamaltilla voi radikaalisti muuttaa tuota kaavaa – että reaalinen effektiivinen valuuttakurssi muuttaisi olennaisesti positiivisempaa.
  • Jos maailmassa menee hyvin, ja teollisuuden aloille menee hyvin, tulee kotimaisille sektoreillekin isompia palkankorotuksia. Mutta jos maailmassa menee huonosti tai Suomen teollisuus ei pysty diversifioimaan tuotteensa (tai ylipäätään myydä mitä maailmalla halutaan), sitten “Suomen malli” kyykyttää kotimaiset sektorit. Ja kuten olen jo kauan sitten sanonut, Suomen talous joksikin pärjäsi niin kauan kuin kotimainen kysyntä riitti 2008 jälkeen (See some data here). Suomen malli toimii negatiivisena paineena siihen.
  • Jatkona siihen – tämä tulee tietenkin suoraan negatiivisena asiana naisvaltaisille aloille. Eli tässä on selvästi myös tasa-arvonäkökulma.
 • Eli: mielestäni olisi tosi huono idea toteuttaa “Suomen malli”, koska kaikkien EMU-sääntöjen ja Euron lisäksi tämä lisäisi jälleen uusi joustomattomuus jolla on hyvin todennäköisesti vain mahdollisuudet positiviisiseen suuntaan ja todelliset vaikutukset negatiiviseen suuntaan.
  Mielestäni olisi oikeasti aikaa Suomen työmarkkinamallin uudelleenkeksimiseen. Korporatismi on ihan fine sinänsä, mutta mielestäni tällä hetkellä yritys päästää sopuun ei edes (lopun lopussa) hyödynnä vientialan liittoja.

2 responses to ““Suomen malli” työmarkkinoihin – miksi?

 1. “Ab Suomi OY” kohdassa perustelusi fiat-rahasta ei toimi, koska Suomella ei ole omaa valuuttaa jonka kurssi säätyisi. Muuten olisi totta mitä kirjoitat.

  Jos sisäinen jatai fiskaalinen devalvaatio tehtäisiin oikein,hallitusti ja ehdollistaen,niin s./f. devalvaation hyöty yrityksille näkyisi heti ensimmäisenä vuonna jo lopputuotteidensa hintojen halpuuttamisena, tai ivestointeina kotimaassa. Mutta kuten KELA-maksun poiston ja yhteisöveron alennusten kokemuksista tiedetään, se ei mene niin, koska yritykset ovat itsekkäitä.

  s./f. devalvaation “palkkojen palautukset” pitäisi ehdollistaa yrityksille. Esimerkiksi, että eläkemaksuissa tai yhteisöveroissa saisivat palautuksia tilikausittain, kunhan osoittavat tilinpidossa että ovat elvytysrahan laittaneet lopputuotteiden hintoihin tai investointeihin kotimassa. Se millä mekanismilla tuo tehdään, vaatii aivoriihtä ja luovuutta, mutta on mahdollista tehdä pysymällä silti sopimusten, perustuslain yms. sisällä.

  Tällöin ostovoima kotimaassa ei palkansaajilla ottaisi niin kovaa hittiä, koska esim S- ja K-ruokaketjut alentaisivat hintojaan saadakseen “palkkojen palautukset” verottajalta tai valtiolta.

  KiKyssä,sisäisessä devalvaatiossa on enemmänkin kyse Suomen talous- ja kauppatasevajeesta. Julkinen sektori pitää saada halvemmaksi kaikkien vahingollisten SariSairaanhoitaja-proejktien ja sairaiden palkkakierrosten jälkeen. Nyt jos KiKy toteutuu, se pienentää julkisen talouden hintaa merkittävästi, mutta ei vielä tarpeeksi.

  Nokian puhelinbisneksen (Sammon ryöstö) ja metsäteollisuuden karkaamisen jälkeen Suomessa vientiteollisuuden leipoma kakku on huomattavasti pienempi. Koska Suomi ei ole omavarainen, vaan myös riippuvainen tuonnista, emme voi pitää rahallisia elintasojamme samana, koska kakkuviipaleiden pitää olla pienemmät.

  “selkien peseminen” kotimaassa ahkerammin ei todellakaan auta, jollei se jotenkin generoi vientiteollisuudelle tuloja – ei niin kauan kun tehostuva toiminta kotimaassa merkitsee myös suurempaa tuontitavaroiden kulutusta ja tarvetta. Mutta kun vientisektori on kunnossa, niin tehokkaat kotimarkkinat ovat juuri alihankkijoita, tukipalveluja, infraa; joita kaikkia tarvitaan. Suomen tai Ruotsin malli on järkevä perusraami, mutta se ei yksin riitä eikä se saa olla orjuuttava.

  Samaa mieltä olen siitä, että 3.5% sisäinen devalvaatio #kiky’ssä ei ole merkittävä vientiteollisuuden kannalta. Suomelta puuttuu ne tuotteet mitä viedä, millä olisi kysyntää ulkomailla. Ei ole Nokia-luureja enää kun NSA pitkällä viivytystaistelulla ja lopulta Elopin avulla sai Sampon-ryöstön suoritettua omien terrorismi- ja teollisuusvakoiluintressien vuoksi.

  Kannattaa tajuta, että Nokia-ihmeen vuodet olivat poikkeuksellista aikaa Suomessa, joka ei enää palaa. Siinä mielessä ostovoimien kuuluukin heiketä, esimerkiski vuoden 1995 – 1996 tasoille. Tuon voisi helposti hallitus toteuttaa esim nostamalla tuloveroja +5%-yksikköä, jolloin se olisi samoilla tasoilla kuin tuona 90-luvun lopun nousukautena. Höpöpuhetta että tuloverotusta ei voisi muka nyt nostaa. Se ei näyttänyt olevan kasvun este 90-luvun lopullakaan.

  Eli tuloverojen +5%-yksikön nosto ja sillä rahalla ehdollinen fiskaalinen devalvaatio, niin ollaan aika lähellä emuloimassa sitä mitä oikealla devalvaatiolla saataisiin aikaan, poislukien se että yritysten eurovelat ja Valtion 110 Mrd€ velka ei aiheuttaisi ongelmia, kuten oikeassa devalvaatiossa.

  Enempi reseptiä ja perusteluja tuolla: http://bit.ly/FIXFID
  (Aika raakile, mutta idea tuossa oleellinen. Ja siis, myös investoinnnit Suomessa hyväksyttäisiin yrityksille jotta saisivat FIXFID-rahaa,”palkkojen palautuksia.)

  • Hei, Kiitos pitkästä kommentista – luen sitä myöhemmin rauhassa. Siitä fiat-rahasta: asia on tosiaan monimutkaisemmin koska Suomi ei ole suvereeni valuutassaan. Pointti oli lähinnä, että tuntuu siltä, että valtavirtaekonomistit alunperinkään ei ymmärrä tätä – siis että tavallaan juuri kauppataseen tasapaino olisi riittävää (maksetaan viennillä sitä mitä tuomme). No joo. Ansaittu kommentti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s